Odwiedź nas na Facebooku
Inwestujesz?

Sezon grillowy w pełni. Jaki grill ogrodowy wybrać?

Dymiący grill na węgiel

Grill we własnym ogrodzie to prawdziwa przyjemność. Jest okazją, by zjeść świeże i smacznie dania oraz spotkać się ze znajomymi czy rodziną i po prostu przyjemnie spędzić czas. Oferta grillów, dostępnych w sklepach, jest bardzo szeroka – od klasycznych na węgiel, po elektryczne czy gazowe. Opisujemy pokrótce każdy z nich i podpowiadamy, jakie mają wady i zalety. Dzięki lekturze naszego poradnika dowiesz się, który grill ogrodowy będzie najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie.

Grill ogrodowy na węgiel lub brykiet

To zdecydowana klasyka wśród grillów. Grille ogrodowe na węgiel są przenośne, łatwe w obsłudze i stosunkowo tanie. Można wybierać spośród wielu rozmiarów i wariantów, dlatego są niezwykle uniwersalne, można je przestawiać i przenosić, a nawet zabierać ze sobą w podróż. Bez problemu dostaniesz też węgiel i brykiet, które w sezonie dostępne są niemal w każdym sklepie i na stacji benzynowej. Nie wymagają podłączenia do instalacji, dzięki czemu mogą stać w każdym miejscu – nawet daleko od budynku.

Niestety, niska cena wiąże się często z niską jakością i najtańsze modele nie będą służyły dłużej niż jeden sezon. Trzeba też regularnie je czyścić i trzymać po zadaszeniem, by nie rdzewiały. Z czasem nawet na dobrej jakości grillach będą pojawiać się przebarwienia i rdza. Tego nie unikniemy. Trzeba również pamiętać o tym, że węgiel drzewny nie jest ani zdrowym, ani czystym paliwem i powstający podczas grillowania dym może przeszkadzać sąsiadom.

Wady i zalety grilla elektrycznego

Ogrodowy grill elektryczny to świetnie rozwiązanie dla osób, którym zależy, by dania przygotowywać bez zbędnego dymu i ognia. Czystość grillowania powoduje, że najczęściej wybierają go mieszkańcy gęstszej zabudowy, np. domów w zabudowie bliźniaczej lub szeregowej, a nawet bloków. Ich żywotność jest znacznie dłuższa niż w przypadku klasycznych grillów na węgiel, a ponadto można je używać także jesienią i zimą wewnątrz pomieszczeń.

Jedzenia na grillu elektrycznym

Trzeba mieć na uwadze jednak to, że grill elektryczny, jak sama nazwa wskazuje, trzeba podłączać do prądu. Wymagane jest źródło energii w pobliżu, więc trudniej będzie go zabrać na wycieczkę nad jezioro czy za miasto. Jest to również dość spory wydatek. Podczas gdy średniej jakości grill ogrodowy na węgiel kupisz za 50-100 zł, to za elektryczny trzeba zapłacić co najmniej 300 zł. Często też jest małych rozmiarów, co powoduje, że czas przygotowania potraw dla większej grupy bardzo się wydłuża.

A może ogrodowy grill gazowy?

Jeśli grill elektryczny jest dla Ciebie za mały, a węglowy produkuje za dużo dymu, warto rozważyć zakup grilla na gaz. Łączy on w sobie cechy obu tych grillów, bo zachowuje smak potraw grillowanych na węglu, ale nie dymi tak intensywnie i daje możliwość kontrolowania temperatury pieczenia. Jest też całkiem spory. Samo grillowanie na gazie jest tańsze, ponieważ paliwo jest niedrogie i łatwo dostępne. Utrzymanie go w czystości również nie sprawia większych problemów.

Grill gazowy

Jeśli zdecydujesz się na zakup grilla gazowego, musisz liczyć się z wysoką ceną. To wydatek rzędu 1000 zł, który zwróci się jednak w trwałości i tanim gazie. Jest to także urządzenie dość duże i ciężkie, więc mało mobilne i niewygodne do przewożenia, dlatego na wyjazdy i tak trzeba będzie mieć na podorędziu zwykły grill węglowy.